Rabu, 15 Januari 2014

AYAM UNGKEP

AYAM UNGKEP..
Oleh:Ct Zaiful
Like: Buku Resepi

Bahan-Bahan
1 ekor ayam
santan
2 batang serai- diketuk
10 tangkai cili kering- dikisar
1 labu bawang besar- dikisar
8 biji bawang merah- dikisar
4 ulas bawang putih- dikisar
2cm kunyit hidup- dikisar
2cm halia- dikisar
1 sudu makan biji ketumbar- dikisar
1 sudu makan jintan putih- dikisar
1 sudu makan jintan manis- dikisar
perasa- garam, gula, ajinomoto

Cara Menyediakannya..
~gaulkan ayam yang dipotong bersama bahan yang dikisar dan perap seketika
~kemudian masukkan ke dalam kuali bersama santan dan serai. Didihkan sehingga kuah kering dan pekat
~akhir sekali masukkan perasa secukupnya
~sedia dihidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan