Jumaat, 3 Januari 2014

ROTI GEBUS-GEBUS

ROTI GEBUS2


Bahan2

500 gram tepung high protein
15 gram yis
70 g gula castor
25 g susu tepung
5 gram bread improver
5 gram bread softener
1 tbsp shortening
50 gram butter/marjerin
285 g air
secubit garam

cara2

tepung+shortening+susu tepung ...ratakan

masuk bahan lain kecuali butter...uli hingga licin pastu masuk butter..8 minit lebih kurang kalau uli dengan tangan...(sy pakai stand mixer senang keje.hahaha)

perap selama 1 jam...biar kembang sekali ganda

pastu tumbuk adunan buang angin dia

timbang doh 50 g utk mini piza,30 gram utk roti ada inti n utk bentuk2 yg anda suke la...kalau nak buat white loaf atau mcm roti tawar tu..bahagi 3 adunan ni..dpt la besar2...

bentukkan doh yg dah ditimbang n hiaskan pastu biarkan kembang lagi..

gris dulang dengan shortening

jarak2 kan doh yang dah siap dlm dulang sebab akan mengembang lagi bila di bakar

sapu permukaan roti dengan (telur+fresh milk)

bakar pada suhu 180 drjh selama 20 minit atau perang...(jangan hangus ye...)

utk roti floss...bulatkan doh atau bentung bujur..bakar kosong xperlu sapu telur...lepas dah siap bakar..sapu permukaan atas roti dengan mayones dan taburkan floss ikot suka nak banyak mana ye...

nnt bila ada masa terluang lagi sy akan buat video ajar cara2 bentukkan roti

selamat mencuba....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan