Selasa, 31 Disember 2013

Sotong Masak Kicap Berlada

SOTONG MASAK KICAP BERLADA

bahan:
2kg sotong, siang dan cuci bersih
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji cili hijau
1 biji bawang besar
3 sudu cili kisar
kicap cap kipas udang.. manis punya..

cara:
rebus sotong.. angkat dan toskan..
tumbuk bawang merah.. bawang putih.. dn halia..
panaskan minyak.. tumiskan bahan yang telah ditumbuk.. bunga lawang dan kayu manis sehingga naik bau.. masukkan cili kisar..
masukkan sotong.. bawang besar dan cili hijau..
masukkan kicap.. tambah sedikit aji kalau suka..
tutup api.. sedia untuk dihidang..


Thanks to: Mak Long - aidahjune.blogspot.com























   Resepi ini saya kongsi dari fb,Apa Nak MASAK Hari Ini - Simple Tapi Sedap..
jangan lupa like page ni tau hihi...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan