Jumaat, 28 Mac 2014

GULAI LEMAK CILI PADI KETAM

Gulai Lemak Cili Padi Ketam

Bahan-bahannya:

1 kilo ketam-di bersihkan
1 biji kelapa-ambil santan secukupnya
1 helai daun kunyit-siat
3 batang serai-ketuk
1 keping asam gelugur
Garam dan gula-secukup rasa.

Bahan kisar:

15 tangkai cili padi-boleh kurangkan
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup

Cara Memasak:

1. Masukkan ketam bersama bahan kisar,serai,asam gelugur dan masak sebentar di atas api.
2. Masukkan santan bersama daun kunyit yang di siat.Masak dengan api sederhana dan kuah hendaklah sentiasa di kacau.
3. Perasakan dengan garam dan gula.bila sudah masak bolehlah diangkat dan hidangkan.

**********************************************
SUMBER DARI DUNIA RESEPI...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan