Sabtu, 25 Januari 2014

KEK COKLAT KUKUS

KEK COKLAT KUKUS

Bahan-bahan ( loyang 7 inci )

125 gm / 1 cawan tepung gandum + 1/2 sk baking powder (diayak)
1/3 cawan serbuk koko (diayak)
1/3 cawan horlicks (diayak)
4 biji telur gred AA
225 gm mentega
3/4 cawan gula kastor (dikisar halus spt gula ising)
1/2 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla

Cara-cara

Sediakan pengukus. Didihkan air dgn api sederhana. Griskan loyang kek dan taburkan sedikit tepung (seelok2nya lapik dgn kertas minyak supaya mudah utk keluarkan kek)

Putarkan mentega bersama gula hingga berkrim dan gebu (guna kelajuan maxima).

Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. Masukkan susu pekat dan putar lagi.

Sementara itu, satukan tepung bersama koko dan horlicks. Kemudian masukkan ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit sambil diputar.

Akhir sekali masukkan esen vanilla. Sebatikan.

Tuangkan ke dalam loyang kek dan tutup dgn kertas foil. Kukus selama 1 jam.

Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.

Boleh hiaskan dgn topping kesukaan masing2 jika suka (tak letak pun takpe sb kek ini sudah cukup manis dan moist)

***tepung gandum boleh digantikan dgn tepung naik sendiri


By: linapg.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan