Isnin, 20 Januari 2014

ROTI CANAI




















Resepi Roti Canai

 Oleh:Zaida Zainuddin Like:www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-bahan: 2 cawan tepung gandum 1 cawan air Setengah cawan mentega 1 biji telur Sedikit susu pekat untuk rasa manis (tak nak takpe) Cara-cara: 1. Campurkan tepung gandum, air, mentega, telur dan susu pekat. 2. Gaul sebati dan biarkan 10 minit. Setelah itu, uli sebentar. Biarkan lagi 10 minit. Uli lagi. Biarkan lagi 10 minit. Uli dan bulatkan seberapa biji yang dikehendaki. Sapu doh dengan sedikit minyak, simpan untuk 3 jam atau lebih. JANGAN uli doh LEBIH 3 KALI kerana doh akan menjadi kenyal dan keras, susah untuk tebar. 3. Tebar (atau tarik doh pun boleh) dan goreng dengan minyak yang sedikit (macam kat kedai).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan