Jumaat, 3 Januari 2014

Kerabu Suhun Dan Sotong







KERABU SUHUN DAN SOTONG 

  • Bahan
  •  500 gm sotong sederhana besar
  •  50 gm suhun [rendam dan celurkan air panas]
  •  3 s/b jus limau nipis (kak rose guna lemon, tu je yg ado!) 
  • 1 s/b sos ikan [boleh gantikan kicap cair + 1 s/k kiub ikan bilis dihancurkan]
  •  1 s/k gula garam [jika perlu] 2 pokok daun ketumbar [racik kasar]
  •  Bahan Tumbuk 
  • 3 tangkai cili api 3 tangkai cili merah
  •  2 ulas bawang putih 
  • Bahan Mayang
  •  2 kuntum bunga kantan ~ tak letak, sbb lupa nak beli la.. ish.. K.Nor ganti dgn carrot dan tomato (kak rose guna sekuntum jer...) 
  • 1 labu bawang besar
  •  1 batang timun [kecil] 
  • 3 tangkai cili merah 

  • Cara 
  • 1. Sotong dibersihkan. Buangkan kulit dan potong bulat.
  •  2. Masukkan sotong dalam kuali dan masakkan sehingga keluar airnya. 
  • 3. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata.
  •  4. Rasakan masam dan masinnya. 5. Hidangkan.


Resepi dikongsi dari Resepi Bonda

Tiada ulasan:

Catat Ulasan